Kakerlakensuppe i Kakerlakenpoker Royal

Bubašvabe nisu baš omiljena pojava praktično nikome od nas, ali bez obzira na tu činjenicu Kakerlaken igre su uspele da iznedre veliki broj različitih zabavnih i relativno popularnih naslova. Naravno, ubedljivo najpopularniji je Kakerlakenpoker koji je već silno hvaljen širom interneta, ali čini se da ni drugi ne zaostaju u svojoj šašavosti i zabavnosti.

Pre nekoliko meseci smo, igrom slučaja, došli u posed Kakerlakensuppe. Ne očekujući previše, pročitao sam pravila i probali smo jednu partiju u 2 igrača koja je uglavnom bila mučna i ne baš zabavna. Ok, igra zvanično podržava 2, ali ovo je tip igare koji definitivno bolje radi u opuštenom, većem društvu, a i Community rating na BGGu obično znači mnogo više od samih informacija izdavača. Sve u svemu, sačekali smo da se okupi nas četvoro i dali igri drugu šansu.

Kakerlakensuppe je igra koja će od vas zahtevati da više puta pročitate njena kratka pravila kako bi tačno utvrdili šta i kako treba da radite. Iako bi to verovatno bila i najveća negativna stavka ove igre, to je verovatno i jedini razlog zbog kojeg igra i funkcioniše. Naime, igrači će tokom svog poteza izvući prvu kartu iz svoje gomile i odigrati je odmah na otvoreni centralni špil i reći ime povrća na njoj; osim ako to isto povrće nije već na vrhu otvorenog špila ili nije rečeno od strane prethodnog igrača u kom slučaju igrač mora reći ime drugog povrća. Pored toga, tu su i karte u kojima bubašvabe prave haos tokom probanja supe određenog povrća, pa će karte koje izađu sa njima imati dodatno izmenjena pravila i uključiti srkanje i “mmmm” (sa obaveznim glađenjem stomaka) zvukove u igru.

Sve u svemu, konfuznost u pravilima se potpuno prenosi u igru i čini je time što jeste. Mali pad koncentracije vas može koštati mnogo, naročito što uz, uglavnom, jednostavne početke vrlo brzo centralni špil karata nakupi finu gomilu pre nego što igra postane dovoljno čudna, a obazrivost opadne, pa igrači krenu da se zbunjuju sve dok neko ne pogreši i pokupi sve kod sebe.

Naravno, igrač koji prvi ostane bez karata u svom špilu je pobednik. Mada to zaista nije mnogo ni bitno, važno je da ste se super zabavili uz igru u kojoj bubašvabe srču supe.

Ohrabreni sjajnim iskustvom koje nam je pružila Kakerlakensupa, ubrzo smo nabavili i najsjajniju zvezdu serijala – Kakerlakenpoker i to u trenutno dostupnoj Royal varijanti. Dok smo uz bubašvabe u prvoj igri imali ukusno povrće, ovaj put nam društvo prave različite simpatične životinjice i insekti, od svima dragih smrdibuba preko moćnih škorpija do divnih pacova.

Za razliku od Kakerlakensuppe koja će od vas pre svega zahtevati koncentraciju, Kakerlakenpoker je sporija igra u kojoj je najvažnije da dobro blefirate, ali i malo razmišljanja nije na odmet. Na početku partije, igrači će među sobom podeliti većinu karata i uzeti ih u ruku. Na svom potezu igrač bira kartu iz ruke, daje je skriveno bilo kom igraču imenujući životinju koja se nalazi na toj karti. Možda. Igrač može da kaže istinu, ali može i da laže, a onaj kojem je karta prosleđena onda može da ili odabere da završi rundu tako što će reći da prvi igrač laže/govori istinu ili da je pogleda i prosledi dalje igraču koji je do sada nije video uz svoje konstataciju koja je životinjica na karti. U svakom slučaju, runda se završava onog trenutka kada igrač odluči (ili mora) da otkrije kartu svima uz svoje mišljenje da li je prethodni igrač lagao ili ne. Ako je u pravu, igrač koji mu je prosledio dobija kartu i stavlja je ispred sebe da je svi igrači vide, ako nije u pravu on na isti način dobija tu kartu. Onog trenutka kada bilo koji igrač ima 4 karte sa istom životinjom, on je izgubio, a svi ostali igrači su pobedili.

Uz to u Royal verziji postoje i kraljevske karte za svaku životinju koja će onom ko izgubi tu rundu dodeliti još jednu kartu od preostalih par iz centralnog špila. Royal karte na zanimljiv način menjaju dinamiku igre i dodaju novi nivo uzbudljivosti, posebno što igrač može naglo da izgubi partiju ili dođe u situaciju u kojoj ima 3 identične životinje.

Sve u svemu, prva partija Kakerlakenpokera nam je prošla ne preterano uzbudljivo, posebno u poređenju sa supom u kojoj smo baš uživali. Početak se nekako činio sporo, dosadno i ne preterano bitno u odnosu na ostatak igre. Međutim, od tada smo igru odigrali još 10ak puta i svaki sledeći put je igra bila veoma zabavna od samog početka. Počeli smo drugačije da gledamo na royal karte, drugačije da pristupamo samom početku, nadmudrivanju u blefiranju i sl. Sve u svemu, Kakerlakenpoker nam je postao jedna od omiljenih igara za kratku zabavu u društvu, a prosta pravila i kratko vreme igranja omogućavaju svakome da se pridruži i odigra koju partiju. Osim, naravno, ako mu se ne gade sve ove sjajne životinjice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s