Hronike Zločina

Igrači: 1-4
Vreme: 60-90 min
Godine: 14+
Vreme postavljanja: 1 min
Dizajneri: David Cicurel

BGG Link

KOMPONENTE I GRAFIČKI DIZAJN

U lepo ilustrovanoj kutiji nalazi se solidan insert sa kartama karaktera i dokaza, osnovnom tablom za igru na kojoj ćete pratiti aktivni slučaj i nekoliko dodatnih tabli sa specijalistima i lokacijama. Kvalitet komponenti je prosečan, a grafički dizajn lep i pregledan.

O IGRI

Svako od nas je barem u nekom trenutku strastveno pratio neku od mnogobrojnih policijskih serija. Od generalno realnog Odeljenja za Ubistva, preko prepunog mimova CSI Majamija, do akcionog Hawaii Five-0-a i polu komičnog Castle-a, većina nas je poželela da se nađe u ulozi neustrašivog detektiva koji kroz narandžasti filter floridskog sunca stavlja naočare izgovarajući urnebesne dosetke. Ok, u okviru Hronika Zločina će tropsko sunce biti zamenjeno promenljivim Londonskim vremenom, a dosetke će morati da trpi samo vaš partner u igri, ali sveukupan dozivljaj je tu i vaši dečiji snovi će biti ostvareni.

No, ne samo što ćete imati priliku da ispitujete osumnjičene i istražujete ubistva, već ćete to moći da uradite i na srpskom jeziku, što u igri sa količinom teksta kao što je ova, svakako zavrednjuje divljenje i pažnju na dalji razvoj hobija u našoj zemlji. Naime, kao što ste mogli već da primetite i odgledate u okviru Pitchwise intervjua, domaći Mipl je, posle prošlogodišnjeg hita u vidu Teraformiranja Marsa, najavio neka sjajna izdanja za ovu godinu. I tako su nam prvo na sto stigle Hronike Zločina.

Za one koji nisu ni malo upoznati sa igrom, radi se o nekoj vrsti mešavine društvene i igre na telefonu koja nam daje jedinstveno tematsko iskustvo pričanja priče uz relativno laku nadogradnju koja će nam omogućiti da dobijamo nove scenarije uz relativno nisku, pa potencijalno i nikakvu cenu.

Kao što smo pomenuli u uvodnom delu, igra se sastoji od karata sa karakterima i karata sa različitim dokazima koje u okviru sebe imaju opis ili sličicu i jedinstveni QR kod koji služi da ga aplikacija prepozna i stavi u kontekst trenutno igranog scenarija. Tako će vam kartica dokaza “Igra ili igračka” u jednom scenariju biti špil karata, dok će u sledećem predstavljati dečiju lutku.

Sve ove dokaze “sakupljate” gledajući mesta zločina i ona od interesa koja su vam data na raspolaganje u okviru scenarija. Bukvalno gledajući, jer će na određenim mestima biti omogućeno gledanje panoramskog crteža i istraživanje mesta, nakon čega možete da skenirate karte dokaza koje mislite da ste našli na toj lokaciji. Svaka skenirana karta će vam biti ukratko objašnjena i potencijalno “stavljena” na tablu sa dokazima nakon čega ćete moći da ispitujete osumnjičene i lica od interesa o njima. Uz dokaze i karaktere, igra sadrži i različite lokacije koje možete posetiti ako vas neki od tragova dovede do njih. Lokacije će vam generalno otkrivati nove dokaze i karaktere koji će vam dalje pomoći u istrazi. Kako ne bi došli u dosadnu situaciju da propitujete svakoga o svakom i svemu, svaki scenario nudi određen vremenski period za koji bi trebalo da ga rešite, dok vam svaki razgovor, pretraživanje ili menjanje lokacije pomera sat ka neizbežnom kraju.

Pored karaktera koji su vezani za trenutno igran scenario u igri su i policijski specijalisti; lekar, informatičar, kriminolog i naučnik. Svako od njih će vam pomoći sa određenim tipom dokaza i posavetovati vas u određenim situacijama kako bi lakše došli do krivca.

U svakom slučaju, kada mislite da ste dovoljno istražili i došli do određenih zaključaka vraćate se u Skotland Jard gde završavate scenario, odgovarate na postavljena pitanja u vezi dotičnog i bivate ocenjeni na osnovu toga kako ste odgovorili i koliko vam je vremena trebalo da sve završite. A odmah zatim, na sledeću priču.

UTISCI

Hronike Zločina je igra koja je veoma brzo postala svetski hit. Nekome možda ne odgovara što igra zahteva mobilni telefon ili tablet kako bi funkcionisala, ali aplikacija joj dozvoljava da ima mnogo veću slobodu nego druge, slične igre, pa samim tim i mnogo veći kvalitet ponovne igrivosti. Pored 5 osnovnih scenarija (ne računajući uvodni), igra ima još 6-7 scenarija koji se mogu dokupiti kroz aplikaciju, bez dodatnih fizičkih komponenti (nisu još prevedeni, ali iz Mipla kažu da će svi oficijalni scenariji biti prevedeni u narednim mesecima), a za one kojima ne smeta engleski jezik tu je i pregršt scenarija koje su pravili ljubitelji igre i koji se mogu naći na internetu.

Ogroman plus je i intuitivnost dizajna gde vam pravila za igranje praktično ni ne trebaju, jer je Uvodni scenario koji se nalazi u aplikaciji dovoljan da vas nauči kako da igrate igru. I zaista, svako ko je navikao na korišćenje pametnog telefona će se bez problema veoma brzo snaći i započeti igru u roku od 5 minuta.

Kao negativne stavke možemo uzeti i poneku ograničenost samog dizajna. Zbog svoje otvorenosti i slobode koju pruža, dizajn mora imati i neka ograničenja koja se mogu činiti malo nelogično. U zavisnosti od situacije u kojoj se nađete možete imati problema sa određenim dokazima na određenim lokacijama, pa će vam se nekada činiti da neki dokaz postoji na određenoj lokaciji, iako ste karticu sa njim već iskoristili na prethodnoj. Ovo ne utiče mnogo na igrivost, ali može malo uticati na sveukupni osećaj imerzije.

Po pitanju broja igrača, Hronike Zločina su po meni ubedljivo najbolje u 2 igrača, kada vas je taman da razmenjujete ideje i mišljenja, a nema vas previše da dođe do haotičnih situacija. No, igra funkcioniše i u solo varijanti jako dobro, a uz društvo u kojem nemate očiglednog alfa igrača, verovatno će fino raditi i sa više (navodno je četiri maksimum, ali je to ograničeno samo brojem specijalista gde bi svako igrač trebalo da ima barem jednog).

UKRATKO

Zabavne priče, interesantni karakteri i jedinstvenost dizajna i uz poveliki broj scenarija, odlična ponovna igrivost za storytelling igru. Hronike Zločina je igra koja je u moru modernih društvenih igara koje se izbacuju poslednjih godina uspela, sa razlogom, da se domogne velikog broja obožavalaca. Uz sve to, u ponudi na našem jeziku je prvi put jedna igra koja će vas voditi kroz priču, ozbiljno tematsko iskustvo, koje je otvoreno čak i onima koji ne poznaju strani jezik, a dodatno potpomognuto time što ne zahteva više od 3 minuta da naučite pravila. Svaka preporuka.

Leave a comment