Društvene igre sa decom

Prošla su četiri meseca od mog prethodnog teksta. Za to vreme smo se igrali mnogo manje nego ranije, ali smo u svakom slučaju probali neke nove (i odlične) igre. O tim igrama bih pisao u nekom narednom tekstu koji (nadam se) neće doći za 4 meseca, a sada bih se osvrnuo na one u kojima sam uživao sa svojim dvo i po godišnjim (sada već skoro trogodišnjim) klincem.

Malac je prvi put posetio Astal tokom Global Game Jam-a 2018. Sa svojih godinu i po dana nije bio preterano zainteresovan za igre, ali je tokom narednih meseci zavoleo pre svega Dr. Eureku, a zatim i još neke naslove. Kuglice (Dr. Eureku) je dobio za novu godinu kao poklon, a tokom narednih meseci je prisvojio i dobio još neke igre koje sada čine njegovu policu.

Animals2

Kako upoznati decu sa igrama?

Društvene igre su odlične za razvoj dece. One uče decu strpljenju, razmišljanju, mogu im pomoći kod učenja boja, slova, ali i da im pokažu osećaj pobede i poraza. Tu su i kooperativne koje će ih okrenuti timskom duhu i sarađivanju. Sve u svemu, odlična i poučna zabava!

Ako i sami igrate igre, šansa da vam se dete ne zainteresuje za ovaj vid zabave, barem u ranijim godinama, je praktično nikakva. Šarene kutije i lepe ilustracije privlače decu više nego nas (ako je to moguće). Ipak, gledanje i igranje sa igrama nije isto što i igranje samih igara.

Prvi i najbolji trik na ovom pohodu je da imate čoveka u lokalnom klubu koji će da se igra sa vašim detetom dok vi pričate sa drugim ljudima. Dok pijuckate belu ultru i prepričavate dogodovštine, vaš mališan može da igra klupske igre i prosipa sokove po njima i da ne brinete da će uništiti neku od vaših skupocenih.

Ok, šalu na stranu. Potrebno je krenuti sa nekoliko igara koje klinci mogu da shvate barem na nekom nivou. Naravno da u Dr. Eureci neće moći odmah da presipaju kuglice iz jedne u drugu epruvetu, ali mogu da pokušaju prstićima da ih poređaju kao na slici. Ako imate neke igre sa zabavnim komponentama (Zooloretto, Kingdomino, Carcassonne), izmislite svoja pravila. Još jeftiniji način je pronalazak besplatnih PnP igara koje su namenjene za decu. Ovde možete i njih da uključite u sam proces pravljenja, pa i da uradite crno bele varijante štampe i sami bojite komponente.

Cubeez2

Kako igrati igre sa decom?

Deca su nestrpljiva i imaju veoma slab raspon pažnje. Osim što same igre ne smeju da traju duže od 10-20 minuta idealno bi bilo da ih imate nekoliko kako bi igrali još neku kada detetu prva dosadi.

Trudite se da od deteta ne zahtevate da igra nešto što ne želi i nemojte nastavljati s njim da igrate nešto do čega mu više nije stalo. Skupite zajedno sve komponente i stavite igru na policu. Sutra je novi dan i verovatno će ponovo hteti da se igra! Svakako radije nego u slučajevima gde je nateran da radi nešto što ne želi.

Nemojte puštati dete da uvek pobedi. Ako od malih nogu ne nauče da je sasvim okej izgubiti, neće naučiti da se treba radovati iskustvu igranja, a ne samo pobedi. Niko ne voli da se igra sa onima koji ne znaju da gube.

Planet.jpg

Ipak, ako dete uvek gubi, neće imati želju da se igra, pa je potrebno puštati ih da pobede. Najidealnije je da ga puštate da pobedi okvirno svaki drugi put, ali u nasumičnim intervalima, kako ne bi shvatili da to radite.

Radujte se sa njima kada pobede i zahtevajte od njih pozitivnu reakciju kada vi pobedite. Stvorite od njih dobre i pobednike i gubitnike. Kao i (verovatno) većina dece, i moj klinac je imao problema sa tim da ja pobeđujem. Nekoliko puta smo mu objašnjavali da je to normalno i da svi želimo da pobedimo, ali da je najbitnije igrati se. Danas se zajedno radujemo pobedama i uživamo u igri.

HootOwl.jpg

Koje igre?

Prva igra koju sam mu napravio je Hoot-Owl-Hoot. Veoma zabavna, kooperativna igra koja će dete naučiti bojama, potezima, izvlačenju karata i na kraju od njega zahtevati i malu količinu razmišljanja. Naravno, do dela sa strateškim razmišljanjem nismo stigli, ali su zvuci malenih sova i boje veoma brzo postale zabavne!

Dr. Eureka je prva igara koje je mališa igrao u Astalu. To je bilo više igranje sa igrom, ali smo vremenom stigli i do neke naše verzije pravila, koju sada eksploatišemo na svakih nekoliko dana.

All your animals je malena igra koja će pomoći kod učenja boja, životinja i vežbanja memorije. Bacanje velike drvene kockice i traženje preslatko nacrtanih životinjica je deci veoma zabavno!

Cubeez je igra u kojoj od 2 drvene kocke i jednog kvadra pokušavate da napravite smajli sa kartice. Prvi igrač koji u tome uspe je pobednik runde. Brza i lagana, igra je odlična za koordinaciju i snalaženje u kratkom vremenskom roku.

Baobab1.jpg

Baobab je društvena igra u kojoj igrači prave krošnju baobab drveta, pazeći na pravila postavljanja u odnosu na životinju koja se nalazi na karti. Uz malo varanja, klinac se odlično snašao sa ovom igrom.

Pengoloo je još jedna dečija igra izdavača BlueOrange games. Igra memorije i sreće će od vas tražiti da skupite što veći broj pingvinskih jaja i pobedite ostale protivnike!

Ako detetu želite da izlevelujete perception ili spot skill, preporučujemo i Spot It (tj. Dobble) koji se takođe odlično pokazao!

Pored ovih probali smo i JunkArt u kojem se iznenađujuće dobro snašao, ali i pojednostavljene verzije Kingdomina, Zooloretta, Carcassonne-a, Planet-a, itd…

Ako vas dodatno zanimaju igre za decu, BlueOrange je specijalizovao izdavanje dečijih i porodičnih igara sa uglavnom veoma dobrom produkcijom i zabavnim pravilima. Tu je i HABA za nešto mlađe igrače. Za one malo starije preporuka su i junior verzije igara za odrasle (kao što je npr. Catan Junior).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s