Tank Chess

Igrači: 2,4
Vreme: 10-50min
Godine: 10+
Vreme postavljanja: 3min
Dizajneri: Dragan Lazović, Predrag Lazović

BGG Link

KOMPONENTE I DIZAJN

Kod nas na recenziji su se našle dve varijante igre – Pocket i Light Verzija. Sivilo table sa crnim pločicama koje predstavljaju nepristupačne terene neće činiti da ljudi okreću glavu za ovom igrom, ali barem pomažu da igra bude veoma pregledna. Po pitanju kvaliteta komponenti, uz Pocket verziju dolazi kvalitetna debela tabla za igru i 3D štampani tenkići koji ne prikazuju previše detalja, dok je Light verzija opremljena tankim tablama (običan karton), ali i plastičnim tenkićima kakve bi otprilike našli u Riziku i sličnim igrama. U svakom slučaju se radi o apstraktizovanim verzijama tenkova iz Drugog Svetskog Rata. Pored toga, obe kutije se otvaraju sa strane, što je definitivno minus, ali pomaže da se zadrži niska cena produkcije. Punu verziju igre nismo imali prilike da probamo, ali koliko znamo radi se o debelim tablama, standardnim top-loader kutijama i pravilima u boji; odnosno kvalitet je na mnogo višem nivou.

TankChess6

O IGRI

Tank Chess je apstraktna igra za 2 ili 4 igrača u kojoj pokušavate da uništite protivnikov komandni tenk ili svoj izvedete sa mape na protivnikovoj strani. Igra ima dve dvostrane table veličine 16×16 i 20×20. Jedna strana table prikazuje osnovnu postavku, dok je druga prazna i zahteva postavljanje “terena” na osnovu jednog od scenarija koji će vam i dati raspored tenkova sa različitim karakteristikama.

Pravila igre su veoma prosta. Tokom poteza, igrač može okretati svoj tenk za po 45 stepeni ili se kretati unapred do maksimuma koji mu ograničava karakteristika kretanja, ili se bez okretanja kretati jedno polje unazad. Nakon kretanja, tenk može pucati jednom, najčešće u 3 pravca, mada neki tenkovi (odnosno SPG-evi) mogu samo napred. Svaki tenk pored karakteristike kretanja ima i 3 različita oklopa (prednji, zadnji i sa strane), snagu topa (koji oklop probija) i domet. Teški tenk ima jak oklop i top koji lako ništava sve, ali sa kretanjem od svega 3 polja teško stiže do željenog cilja. S druge strane laki tenkovi uopšte ne mogu da unište teške, ali olako prelaze celu mapu.

Igra ima i ekspanziju nazvanu Fun Set u kojoj se našao veliki broj različitih tenkova, uglavnom otključanih kroz veoma uspešnu Kickstarter kampanju. Pored raznih tenkova, Fun Set ima i nove scenarije koji uključuju različite vrste terena, kao što su voda preko koje igrači mogu graditi mostove i sl.

tankchess4.jpg

UTISCI

 • Pozitivni:
  • Nije šah. Meni je lično ovo veoma pozitivna stavka, mada nekome može biti i loša strana, ali Tank Chess sa svojim indijskim pretkom deli tek sličnu tablu i nepostojeći faktor sreće. Bukvalno sve ostale stavke su na strani malih tenkova. Uz to, iako veoma apstraktizovan, Tank Chess ipak ima neke veze između svoje teme i mehanika koje koristi, što meni lično mnogo znači.
  • Igra je veoma taktički zahtevna i svaki potez je jako bitan. Teško je sagledati sve moguće situacije, pa su greške neminovne, a beskonačan domet većine tenkova i neke otvorene mape dovode do ozbiljne mozgalice.
  • Odličan balans kod većine tenkova. Teški tenk i pored svog oklopa i topa praktično nikada neće uništiti laki tenk, osim ako ga protivnik svesno ne žrtvuje.
  • Lagana i elegantna pravila će omogućiti svakome da već za nekoliko minuta uživa u igri.
  • Pocket verzija igre dolazi u kutiji koja je otprilike 10x10cm, igra se na malo većoj tabli, pa je portabilnost ogromna i za nošenje i za zahtevani prostor za igranje.

tankchess3.jpg

 • Neutralni:
  • “Čudno” pravilo za obaveštavanje protivnika da mu je komandni tenk na udaru ili da ste u mogućnosti da pobegnete u narednom potezu. Shvatam da je ovo trebalo da bude pandan šahovskom “Šahu”, ali mislim da je suvišno i da kvari neke lepe elemente igre u kojima pokušavate da prevarite protivnika. Kao što rekoh, ova igra nema mnogo veze sa šahom, pa je i ova situacija potpuno bespotrebna. Na svu sreću, lako se eliminiše kućnim pravilima, ili zadrži ako vam se sviđa!
 • Negativni:
  • Loš kvalitet komponenti u odnosu na današnji standard u industriji, koji se objašnjava niskim cenama igre. Tu pre svega mislim na Pocket i Light verziju koje će se uklopiti u svačiji budžet!
  • Ilustracije su pregledne, ali nisu lepe, što je kod apstraktnih igara poslednjih godina postala neka vrsta standarda.
  • Tenkovi u Pocket verziji igre su veoma mali i lagani. Dešavaće se da vam se bukvalno zalepe za ruke. Opet, mora da postoji i neki trade off za toliku portabilnost.

tankchess7.jpg

 • Varijabilnost:
  • Kao i kod svake apstraktne igre, životni vek Tank Chess-a se svodi na različite pristupe partiji i same želje igrača da isprobavaju razne načine igranja. Međutim, pored ovoga, igra ima veliki broj različitih scenarija koji ekstremno menjaju dostupne strategije, ali i nekoliko varijanti (Capture the Flag, potpuno uništenje i bežanje sa 3 tenka) koje možete igrati sa bilo kojom postavkom table. Sve u svemu, za apstraktnu igru, Tank Chess ima apsolutno sjajan riplejabiliti.
 • Igrači:
  • Igra je pre svega namenjena za igranje u 2 igrača. Postoji i nekoliko scenarija koji omogućavaju igranje u 4, ali ovu varijantu nismo probali.

tankchess9.jpg

UKRATKO

Tank Chess je potpuno zasluženo oborio sva predviđanja za svoj Kickstarter uspeh. Iako sam, kao neko ko nije preterani ljubitelj apstraktnih igara, u prvom trenutku igru bekovao samo kako bih podržao domaće dizajnere, već posle prve odigrane partije sam shvatio da će ova malena kutija često zauzimati mesto u našoj torbi. Ekstremno lagana za učenje, ali veoma zahtevna i nagrađujuća za igranje, Tank Chess je igra koja će uz gomilu scenarija i varijanti imati fantastičan vek trajanja čak i bez Fun Set ekspanzije (koju, u svakom slučaju preporučujemo). Jedina ozbiljna mana je kvalitet izrade i blede ilustracije, mada je sve ovo oprostivo ako uzmete u obzir sate zabave koje ćete dobiti uz dosta nisku cenu igre.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s