Essen i neke najave…

Nažalost, ova nova pauza od par nedelja govori da imam sve manje inspiracije i vremena koje mogu da posvetim Stroju Daske. Kao što sam već ranije pomenuo, moje recenzije (i možda još po koju vest) možete čitati na domaćem sajtu Pitchwise, mada ni Stroj Daske neće biti u potpunosti ignorisan. Barem u situacijama kada želim da iznesem neko lično mišljenje…

essen.jpg
Prvi deo Essen Loot-a 🙂

Pre 10tak dana je završen Essen Spiel 2018. Ove godine je sajam imao čak 190.000 posetilaca, a predstavljeno je preko 1000 novih naslova. Još jedan pokazatelj koliko hobi raste na svetskom nivou. No, iz Nemačke nam je stigao veliki broj novih igara o kojima ćete narednih meseci moći da čitate na Pitchwise-u. Tu su Reykholt, Teotihuacan, Dice Settlers, Coimbra itd. No, pogodilo se i da je nevezano za Esen, na našu adresu stiglo nekoliko novih naslova na koje bih se sada ukratko osvrnuo, ali i najavio recenzije za one koje to zaslužuju!

TankChess
Tank Chess, definitivno nije najlepši, ali radi odlično!

Pre svega, stigla nam je igra domaćih autora Predraga i Dragana Lazovića Tank Chess, koja je prošle godine fantastično prošla na Kickstarteru. Igru smo probali i odigrali nekoliko puta, ali tek na osnovnoj tabli. Potrebno je da testiramo ostale tenkove, različite terene i varijante, sve u svemu, recenzija će morati malo da sačeka zbog nedostatka vremena! Ali ukratko, igra je veoma zabavna!

welcometo.jpg
Welcome To, trenutak kada sam bio najbliži pobedi… 😦 al’ ne ide…

Pored toga, tu je i novi roll and write hit Welcome To. Iako, tehnički nije roll and write, s obzirom da umesto kockica koristi karte, Welcome To zadržava sve prednosti svog žanra. Veoma malo potrebnog prostora, kratko vreme igranja i lagana pravila. Uz to, kroz karte imamo nešto manje uticaj sreće nego kroz kocke, pa je sveukupan utisak o Welcome To, veoma pozitivan!

Altiplano
Alpaka sa Visokih Visoravni nije najpraktičniji, ali je definitivno najsimpatičniji first player token! (koji nažalos’ nisam uslikao, pa vidite samo sliku na kutiji…)

Na stolu nam se našla i presmešna Alpaka, token za prvog igrača u igri Altiplano. Ovo je još jedna igra koja će najverovatnije dobiti svoju recenziju, pa ne bih sada previše ulazio u detalje, ali okvirno radi se o igri u kojoj kupujete različite tokene i aktivirate akcije izvlačenjem dotičnih iz torbice. Veoma zabavno, ali videćemo kako će se održati posle više odigranih partija!

lisboa.jpg
Lisboa pruža neverovatno iskustvo.

I za kraj, tu je i Lisboa. Ako ste čitali moje prethodne tekstove mogli ste da primetite da nisam bio baš raspamećeno oduševljen sa CO2 i Vinhosom, pa sam imao mali strah da će i Lisboa da me ostavi blago ravnodušnim. Nije da sam smatrao da su CO2 i Vinhos loše igre, ali sam sve vreme imao utisak da fali još nešto, osećaj koji bih možda i izgubio posle više odigranih partija. S druge strane Lisboa je neverovatna. Sve vezano za nju je maestralno, od kvaliteta komponenti, preko predivnih ilustracija, pa sve do fantastično upregnutih i tematski objašnjenih mehanika. No, više informacija u nekoj narednoj recenziji 🙂

Sve u svemu, zbog činjenice da ćemo uskoro dobiti još jednog klinca, a i zbog drugih obaveza, Stroj Daske će definitivno trpeti i imati nešto manje novog sadržaja nego do sada. Mada, definitivno neću dozvoliti da ponovo u potpunosti zamre! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s