A Feast for Odin

Igrači: 1-4
Vreme: 30-120min
Godine: 12+
Vreme postavljanja: 10min
Dizajneri: Uwe Rosenberg

BGG Link

KOMPONENTE I DIZAJN

U velikoj, preteškoj i prepunoj kutiji se nalazi ogroman broj pločica koji predstavljaju različite predmete, table, drveni resursi, ostrva, kuće… Igra je bukvalno čudovište i opravdava veoma visoku cenu. Pored toga, Uve se u njoj ponovo udružio sa Denisom Lohauzenom kako bi i vizuelni užitak bio potpun!

Odin12
Četiri igrača u Astalu! 🙂

O IGRI

A Feast for Odin je igra za jednog do četiri igrača, simulacija nordijskog načina života iz doba vikinga. Igrači će kroz veliki broj različitih akcija, postavljanjem radnika, pecati, loviti, trgovati, čuvati životinje i pljačkati udaljene narode kako bi sakupili što više poena.

Tabla sa raspoloživim akcijama prikazuje čak 60-tak različitih polja, raspoređenih u 4 kolone. Svaki red je u suštini jedna vrsta akcije, dok svaka kolona zahteva veći broj radnika, ali uglavnom daje jače akcije.

Odin11
Akciona tabla sa radnicima.

Pored relativno standardnog postavljanja radnika, osnovna mehanika igre je i ređanje pločica u okviru, pre svega, osnovne table, a zatim i na ostrva koja istražujete, kuće koje gradite i slično. Ovo pokrivanje u stilu tetrisa će vam donositi novac, dodatne resurse, ali i poene, jer veliki broj nepokrivenih polja ima oznaku za negativan skor na kraju partije.

Tipično za Rozenberga, igra ima i prehranjivanje radnika, ali i okupacione karte nalik onim u Agrikolu, koje mogu da utiču na izbor strategije.

Odin10
Osnovna tabla igrača u potpunosti popunjena na kraju partije.

Na kraju partije igrači sabiraju poene koje su sakupili kroz kupljene brodove, emigracije, istražena ostrva i sagrađene kuće, a oduzimaju otkrivene negativne koji se nalaze na nepopunjenim mestima.

UTISCI

 • Pozitivni:
  • Ogroman broj akcija nudi i veliki izbor različitih strategija, a opet i pored čak 60 polja, sve akcije su veoma lepo raspoređene i pregledne, da će biti u potpunosti jasne već tokom prve partije!
  • I pored svoje grandioznosti na skoro svim nivoima, A Feast for Odin ima iznenađujuće prosta pravila kada se referentna tabla sa fazama dobro isprati.
  • Epski osećaj stvaranja Nordijske zajednice. Bilo da ste se odlučili za pljačku, farming, lov i ribolov, istraživanje ili šta god drugo, tema se sasvim solidno provlači kroz celu igru. A Vikinzi su tematski uvek u modi!
  • Postavljanje pločica je neverovatno nagrađujuće. Osećaj kada pred kraj partije imate savršeno popunjene table je neverovatan. Pravi izbor pokrivanja je ekstremno bitan i u potpunosti utiče na izbor strategije.
  • Igra dolazi sa insertima za sve osnovne pločice koje se postavljaju na table. Mada je u ovom slučaju to i neophodno za igru.
Odin3
Prehrana na kraju svakog poteza.
 • Negativni:
  • Lov, ribolov i pljačke uključuju korišćenje kockice kako bi se proverilo da li je i koliko akcija uspešna. I pored 3 dozvoljena ponovna bacanja i načina da se utiče na kockice, ovaj deo definitivno nije baš najidealnije zamišljen. Dobra strana je što ako BAŠ niste ljubitelj kockica, ne morate nikada ići na te strategije, ili da planirate samo kada ste potpuno sigurni u uspeh.
  • Okupacije u osnovnim pravilima mogu biti veoma beskorisne. U suštini, igrači će kroz određene akcije dobijati okupacije tako što nasumično izvlače jednu sa vrha špila. Velika je šansa da igraču ta okupacije ni najmanje ne odgovara, ili da je jednostavno loša. Mi smo uveli kućno pravilo po kojem igrač svaki put vuče dve okupacije i bira jednu. To barem delimično ispravlja problem.
Odin8
Islandska tabla za istraživanje.
 • Varijabilnost:
  • Igra ima jako slab varijabilni setap. Osim okupacija, tu su i planine koje donose resurse i koje se pomalo razlikuju iz partije u partiju. S druge strane, ogroman broj okupacija definitivno fino doprinosi povećanju varijabilnosti i dužem veku trajanja igre.
 • Igrači:
  • Igru smo probali u sve 4 raspoložive varijante i svaka nam se izuzetno svidela. U solo varijanti igrači zatvaraju sami sebe za naredni krug, u četiri igrača, igračima je dozvoljeno da odigraju određene akcije iako su protivnički vikinzi već na njoj. Sve u svemu, osećaj je definitivno drugačiji, ali je igra podjednako dobra sa koliko god igrača da se igra!
odin4.jpg
Radnici spremni za novi potez!

UKRATKO

Epski. Epski ogromna, prelepa, kvalitetna, ali i fantastično osmišljena i balansirana strategija koja za jednu euro igru fantastično prenosi temu na koju se oslanja, dok u isto vreme mehanički briljira. Blagi uticaj sreće može smetati nekim igračima, mada se u većini slučajeva relativno lako izbegne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s