Prvi utisak – Vinhos

Posle prošlonedeljne borbe protiv zagađenja ugljendioksidom, prethodni vikend smo proveli uz drugu igru istog dizajnera. Laserda nas je ovaj put stavio u ulogu portugalskih proizvođača vina, malenih vinarija koje kroz niz od 6 godina treba da postanu lideri regiona.

Vinhos2

Vinhos je igra za 1 do 4 igrača koja je originalno izašla 2010. godine, da bi tokom 2016. dobila delux reizdanje sa novim, Ian O’Toole-ovim ilustracijama i manje kompleksnim načinom igranja. U ovom reizdanju je i prva verzija igre (tabla je dvostrana) za koju smo se mi odlučili da isprobamo.

Vinhos traje 6 rundi od kojih svaka ima 2 poteza i fazu proizvodnje, dok posle 3., 5. i 6. runde, igrači predstavljaju svoja vina na sajmovima. Pored sajmova, igrači će vina trošiti na prodaju restoranima i hotelima (akcija koja donosi novac) i izvoziti u daleke zemlje (akcija koja donosi poene). Vino se može iskoristiti i za odigravanje specijalnih akcija koje donose vinski magnati kojima ste tokom sajmova uspeli da se dodvorite!

Vinhos1

Po pitanju akcija, igrači imaju mogućnost da grade vinograde, vinarije, podrume za skladištenje, upošljavaju enologe, odlaze u banku ili prodaju i izvoze vina. Nakon poslednjeg poteza igrači dobijaju dodatne poene za novac u banci, izvoz robe i polja koja su aktivirali kod vinskih magnata, a igrač sa najviše poena je pobednik!

Igra ima baš mnogo različitih pravila i sitnica koje su uglavnom međusobno povezane, pa nisam hteo da se previše osvrćem na to, već samo da ukratko opišem šta da se očekuje od nje.

Vinhos3

Kroz samo jednu matricu od 9 polja (3×3), igrači će selektovati akcije pomeranjem svog osnovnog radnika, tako da moraju da plate pomeranje za više od jednog polja, pomeranje na polje koje je obeleženo trenutnom rundom, ili da plate kretanje na polje koje već sadrži protivničke radnike. Ova prosta mehanika radi savršeno čak i na tako malenom “prostoru” i zahteva teške i zanimljive strateške odluke.

Način na koji radi banka je čudan, ali onog trenutka kada klikne, shvatite da je fantastičan, zabavan i logičan, mada utiče na to da igra u nekim trenucima bude spora.

Više različitih regija i njihove specijalne sposobnosti donose veoma bitnu varijabilnost, a  nasumično izvučeni vinski eksperti vam pomažu da odigrate besplatne akcije i uvećate prestiž tokom sajma.

Vinhos5

Međutim, kao i posle završenog CO2, Vinhos nam je opet ostavio blago gorak ukus u ustima (pun intended). Igra je prelepa, neverovatnog kvaliteta i prepuna predivno povezanih mehanika, ali je i pored relativno kratkog vremena igranja (oko sat i 20 minuta bez objašnjavanja pravila) bila prespora i prekratka za sve što želite da postignete. Dobrim delom su za to krive i male, ali bitne greške koje smo napravili u samim pravilima, ali su problem napravile i neke čudne dizajnerske odluke koje potencijalno utiču na balans.

Vinhos4

Krajnji zaključak je da Laserdine igre treba igrati više od jednom da bi se dao realni utisak. Mislim, ovo važi za sve igre, ali posebno za ova čudovišta koja verovatno imaju u sebi mnogo više nego što se može činiti na prvi pogled. Tu je, naravno, i varijanta igre iz 2016. koja i pored nešto manje kompleksnosti nudi veću varijabilnost, ali sigurno i bolji balans. Tako da, oba naša prva utiska i za CO2 i Vinhos uzmite sa dozom rezerve, jer one verovatno pun sjaj dobijaju ponovnim igranjem i istraživanjem različitih strategija!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s