The Voyages of Marco Polo

Igrači: 2-4
Vreme: 40-100min
Godine: 12+
Vreme postavljanja: 5min
Dizajneri: Simone Luciani, Daniele Tascini

BGG Link

KOMPONENTE I DIZAJN

The Voyages of Marco Polo sadrži osnovnu tablu, male table za igrače, dosta malih karata, drvene tokene za resurse, različite tajlove i sve ono što se može naći u kutiji jedne standardne euro igre. Plus kockice, drvene kockice za svakog igrača i još nekoliko neutralnih. Kvalitet komponenti je solidno dobar, kockice su velike i lepe, ali veliki minus za užasno nepravilne veličine različitih resursa od kojih veći predstavljaju količinu 3, a manji često sustužu veće po veličini. Veoma nepregledno i nepraktično!

22.jpg

Po pitanju dizajna, ilustracije za igru je radio Denis Lohauzen, jedan od mojih omiljenih ilustratora, a njegov rad je i ovde na veoma visokom nivou. Preglednost samih komponenti je dosta dobra!

O IGRI

Marko Polo je bio srednjevekovni venecijanski istraživač i trgovac koji je zajedno sa svojim ocem i stricem proveo 24 godine putujući po Aziji. Po povratku postaje prvi evropski posetilac Kine koji je o tome napisao detaljnu hroniku, a koja je motivisala mnoge istraživače da prate njegove stope.

5.jpg

The Voyages of Marco Polo je u svojoj osnovi worker placement igra u kojoj igrači umesto standardnih radnika koriste kockice koje su bacili na početku poteza. Broj na kockici određuje potencijalnu cenu i snagu odigrane akcije; manji brojevi će vam olakšati odigravanje akcija koje je protivnik već zauzeo, dok će veći brojevi dati jače akcije.

Kroz pet poteza, igrači će skupljati poene tako što će izvršavati trgovačke misije, obilaziti gradove, koristiti veoma jake specijalne sposobnosti svojih karaktera i koristi osnovna i napredna akciona polja.

4.jpg

Nakon poslednjeg poteza, igrači otkrivaju tajne ciljeve, gradove koje je trebalo da posete, dobijaju dodatne poene i igrač koji ih je sakupio najviše je pobednik.

UTISCI

A sada potpuno promenjen način ispisivanja utisaka koji sam besramno ukrao od JonGetsGames.

 • Pozitivni:
  • Igra ima 9 pozicija za napredna akciona polja u okviru gradova, a čak 31 različitu karticu za njih. Povrh toga što je to ogroman broj različitih kombinacija i sama pozicija na mapi menja način igranja i raspoloživih strategija.
  • Skoro pa asimetričan pristup igri koji je postignut kroz veoma jake specijalne sposobnosti karaktera.
  • Ne preterano komplikovana pravila i relativno kratko vreme igranja.
  • Skup teških odluka koje je potrebno doneti uz veoma, veoma mali broj raspoloživih akcija, čine da igra za vreme igranja bude super uzbudljiva, a da se posle dobro odigrane partije osećate baš ponosno.
  • Bacanje kockica (svi to volimo), uz relativno lak način da se smanji uticaj sreće.
 • Negativni:
  • Užasno loše drvene komponente za resurse. Razliku između velikih (predstavljaju 3 jedinice) i malih je često veoma teško videti dok se direktno ne uporede.
  • Igra ima premali broj akcija za sve što je potrebno uraditi, pa je ponekad osećaj frustriranosti neizbežan u poslednjim potezima.
  • Iako ne preterano veliki, uticaj sreće je ipak prisutan.

1

 • Varijabilnost:
  • Apsolutno neverovatna. Potpuno asimetrične sposobnosti karaktera, ogroman broj različitih akcija kroz gradove, bonusi malih gradova, skriveni “zadaci”, kockice. Ne računajući nekoliko osnovnih akcija, cela igra je u potpunosti modularna, pa je i sama ponovna igrivost neverovatno dobra!
 • Igrači:
  • Igrali smo u 2 i 4 igrača i uživali i u jednoj i u drugoj varijanti. Varijanta za dva igrača automatski zatvara određena polja, dok ona od 4 može da se čini suviše stisnuto, pa moguće da je 3 zlatna sredina i najbolje balansirana. Ipak, mislim da mogu u potpunosti da preporučim ovu igru u punom rasponu!

3

UKRATKO

Prelepe ilustracije su donekle ukaljane užasno lošim komponentama za resurse, ali u potpunosti nadomeštene fantastičnom igrivošću i neverovatno dobrom varijabilnošću. Uz ne preterano komplikovana pravila i relativno kratko vreme igranja, The Voyages of Marco Polo je fantastičan dodatak za kolekciju svakog ljubitelja euro igara! Posebno onih kojima ponekad nedostaje zveckanje kockica.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s