Prvi utisak – Yamatai

Bruno Cathala, dizajner koji je kodizajnirao neke od najpopularnijih modernih društvenih igara (7 Wonders Duel, Mr. Jack, Shadows over Camelot…), a sam potpisao još neke nagrađivane igre (Kingdomino, Queendomino, Five Tribes), ponovo je udružio snage (ovaj put sa nepoznatim dizajnerom pod imenom Marc Paquien) i napravio igru Yamatai.

PRAVILA

Yamatai je igra za 2 do 4 igrača smeštena u fantazijski arhipelag po kojem je igra dobila ime, a koji je nastao pod uticajem Yamatai-koku, japanske države iz Jajoj perioda (300 pne-300 ne). U njemu igrači pokušavaju da uz pametnu kupovinu brodova i njihovo postavljanje između ostrva skupe najveći broj poena i pobede u igri.

Na početku poteza igrači redom (u odnosu na prethodni potez) biraju pločice flote, trguju brodovima, postavljaju ih na tablu, a zatim ili uzimaju resurse sa table ili grade građevine koje će im doneti novac i poene. Na kraju svog poteza igrači mogu aktivirati specijalne karaktere, mitološka bića, koja će im osim poena davati i druge specijalne sposobnosti koje im pomažu u igri. Ako se u nekom trenutku potroše svi brodovi jednog tipa, sve građevine ili specijalni karakteri, igra se završava i igrač sa najviše poena je pobednik!

Yamatai2

KONAČNI UTISAK

Izbor flote je jedan od najsjajnijih delova igre tj. što bolju flotu igrač odabere, to će kasnije igrati u narednom potezu. Flote osim različitih brodova daju igračima i neke specijalne sposobnosti, npr. pomeranje ili uništavanje postavljenih brodova, pa je pravi izbor flote presudan za dobro odigran potez!

Druga sjajna stvar su specijalni karakteri koji su često veoma zabavni, korisni za izbor prave taktike i strategije, a uz to vam mogu doneti i pozamašne svote novca ako dugo nisu kupljeni!

Nasuprot tome, građevine u igri su veoma dosadne. Iako se radi o prelepo ilustrovanim i ne baš malenim pločicama, one služe samo da prikažu broj poena i način na koji se grade. Sve vreme od njih očekujete nešto više, uzbudljivo, samo zato što izgledaju lepo.

Tema igre je diskutabilna. Ovde je sigurno dosta i do mog subjektivnog mišljenja vezanog za japanske ilustracije, ali igra me tematski ni najmanje ne privlači. Resursi, odnosno tokeni kulture su suviše čudni i definitivno neobjašnjivi… A sve ovo priča čovek koji voli da obrađuje nemačke farme iz 17. veka.

Iako, verovatno, dobrim delom vezano za to što smo je samo jednom odigrali, igra ima veoma nagli i čudan završetak. Trigerovanje kraja se može postići na čak 3 različita načina, pa nije lako ispratiti sve moguće kombinacije, posebno ako jedan igrač počne da nagomilava veći broj novca i/ili kulture. A svaki potez u ovoj igri je veoma važan!

Yamatai

Yamatai je veoma fina i zabavna euro mozgalica koja svojim šarenim izgledom može zavarati igrača da se radi o mnogo laganijoj igri nego što ona zapravo jeste. Praćenje flota koje dolaze, postavljanje i planiranje daljih poteza za brodove koje imate, izbor građevina-resursi, najbolje iskorišćavanje preuzetih specijalnih karaktera… Postoji gomila stvari na koje treba paziti, a uticaj sreće u igri je poprilično mali. Ako ste ljubitelj teme i ilustracija, Yamatai je siguran izbor za vas!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s