Projekat Gaja i Žurba u Kuhinji

Zbog kratke pauze ove nedelje u kratkom opisu pored giganta pod nazivom Gaia Project, svoj mini opis dobiće i igre Bandido i Kitchen Rush.

GAIA PROJECT

Gaia Project je praktično nova verzija igre Terra Mystica koju smo opisali prošle nedelje. U odnosu na mistične zemlje Gaja dodaje još malo na kompleksnosti tačno na onim mestima na kojima je to falilo, ali osetno smanjuje kvalitet komponenti i pored znatno više cene.

20180409_201221.jpg

Naime, Gaia Project ima modularnu mapu koja pored veće varijabilnosti od igre do igre poboljšava i kvalitet igranja sa različitim brojem igrača. Kultove u Gaji menja istraživačka tabla koja igračima daje razne beneficije u vidu stalnih i instant bonusa. Igra, takođe, dolazi sa Automa špilom koji omogućava solo igranje. Sve u svemu, igra je unapređena verzija Terra Mystica-e na praktično svakom nivou, pa je izbor između ove dve očigledan, ali…

Gaia Project je osetno skuplja igra. Što samo po sebi ne bi bio problem da fantastične drvene komponente iz originala nisu zamenjene plastikom, pojedine kartice (malena kartica za praćenje redosleda igranja) urađene potpuno jadno, a resursi izbačeni i zamenjeni praćenjem na tabli.

20180409_201201.jpg

Sve u svemu, krajnji izbor zavisi od mnogo stvari. Koja vam tema više odgovara, da li želite kompleksniju igru i definitivno, od finansija.

BANDIDO

Bandido je malena, kartična kooperativna igra u kojoj igrači pokušavaju da zaustave zatvorenika u njegovom pokušaju da pobegne iz zatvora. Odigravanjem kartica na kojima su različiti delovi tunela, a bez usmenih dogovora, potrebno je potpuno zatvoriti sve prolaze pre nego što se potroši ceo špil.

Malena, brza i veoma lagana igra. U kutiji koja bez problema staje u džep, mada na stolu zahteva podosta mesta, je igra koja nije ni po čemu posebna, ali vam s vremena na vreme može doneti malo kooperativne zabave, uvesti nove ljude u hobi i biti dobar saputnik na odmoru.

KITCHEN RUSH

Tip kooperativnih igara koje uglavnom volim su igre u realnom vremenu. Dva osnovna problema koja imam sa coop igrama su problem alfa igrača i preterani uticaj sreće. Mehanizam realnog vremena rešava oba ova problema.

20180414_180804.jpg

Kitchen Rush je u osnovi veoma prost, ali u igri haotičan, stresan, iritirajuć, ali što je najbitnije veoma, VEOMA zabavan. Igrači rade u restoranu, preuzimaju porudžbine, prave hranu, nabavljaju namirnice, peru sudove. Sve to rade sa “radnicima” predstavljenim kroz peščanike koje stavljaju na akcione pozicije i koji moraju tu ostati dok im vreme ne istekne.

Svaka runda traje 4 minuta nakon čega igrači uzimaju novac za završene porudžbine, dobijaju ili gube prestiž, plaćaju radnike i spremaju se za novi dan. Posle 4 dana, igra se završava i proverava se da li je cilj izvršen.

20180414_180759.jpg

Komponente nisu baš najsjajnije; ilustracije su uglavnom lepe, ali ružni zeleni krugovi na tabli previše bodu oči i izgledaju kao da se radi o probnoj verziji igre. Kartice su solidnog kvaliteta, ali bih voleo da su kvalitetnije, posebno zato što se radi o igri u kojoj svi žure pa ih mogu slučajno izgužvati. Dešava se i da satići “zabaguju” i da se blokiraju, što može praviti ozbiljan problem.

I pored toga, igra je fantastična i baš zabavna. Dranje i haos uz rečenice tipa “Trebaju mi šargarepa i kačkavalj!” delimično simuliraju haos prave kuhinje, pa je i tematski igra fantastično uklopljena. Svaka preporuka!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s